برای موفقیت در کنکور ارشد فیزیوتراپی چی بخونیم؟

در این مقاله قصد دارم تجربیات خودم را در مورد چگونگی مطالعه برای کنکور کارشناسی ارشد فیزیوتراپی و منابع کنکور با شما درمیان بگذارم. امیدوارم این مقاله به شما کمک کند تا مسیر خود را بهتر بشناسید و با اطمینان بیشتری در آن قدم بگذارید.
1) بیومکانیک:
درس بیومکانیک در کنکور ارشد شامل 20 تست و ضریب آن 2 میباشد.
از مهمترین منابع این درس میتوان به کتاب کینزیولوژی Neumann اشاره کرد.حداقل 50 درصد از سوالات بیومکانیک را میتوان با توجه به این کتاب پاسخ داد. منبع مهم بعدی کتاب Joints است که در خیلی از موارد مکمل مطالب کتاب Neumann میباشد؛ در واقع برای مطالعهی درس بیومکانیک کنکور نباید به یک منبع بسنده کرد و حتما باید این درس را از زوایای گوناگون نگاه کرد. از منابع دیگر این درس Oatis است ک اهمیت کمتری نسبت به دو مرجع بالا دارد اما بازهم در کنکورها سوالاتی از آن مطرح میشود. بنابراین برای کسب یک درصد عالی در این درس توصیه میکنم تمامی این منابع را در کنار یکدیگر مطالعه کنید. معمولا از بخش مباحث آناتومی سوالی مطرح نمیشد اما در کنکور 99 دیده شد که طراحان این درس سوالاتی درمورد آناتومی نیز مطرح کرده بودند که نشاندهندهی این است که این مطالب میتوانند در آینده نیز مورد توجه طراحان قرار گیرند؛ بنابراین به مطالب مرتبط با آناتومی مثل اتصالات لیگامانها، ضخامت لیگامانها در مقایسه با هم و... دقت کنید.
یکی از سختیهای این درس شاید حجم زیاد آن و فرار بودن مطالب آن است بنابراین ضروری است که داوطلب برنامهی ویژهای برای این درس داشته باشد تا بتوانید چندین بار آن را مرور کنید.
نکتهی مهم دیگر در مورد این درس این است که حتما باید به شکلهای کتاب (مخصوصا Neumann) دقت کنید زیرا شکلهای این کتاب سوژهی خوبی برای طرح سوال هستند.
حل تستهای کنکورهای ارشد سالهای گذشته میتواند به شما در بهبود کیفیت مطالعه کمک کند و شما را راهنمایی کند که بر چه موضوعاتی باید بیشتر تمرکز کنید.
حل تستهای کنکور دکتری در این درس ممکن است خیلی به شما کمک نکند و حتی شما را از مسیر اصلیتان دور کند؛ زیرا فرمت سوالات دکتری و ارشد تا حد زیادی باهم متفاوت هستند. بنابراین توصیه نمیکنم از تستهای بیومکانیک دکتری برای این درس در ارشد استفاده کنید.
پیشنهاد کتاب: اگر علاقهای به مطالعهی تکست ندارید برای این درس توصیه میکنم کتابهای بیومکانیک دکتر طالبی (جلد اول: بیومکانیک ستون فقرات، جلد دوم: بیومکانیک اندام فوقانی و و جلد سوم: بیومکانیک اندام تحتانی ) را بخوانید؛ در این کتاب از هر سه منبع ذکر شده در بالا استفاده شده و درنتیجه میتوان گفت تا حد خیلی زیادی برای بیومکانیک کنکور ارشد مناسب میباشد.
توجه کنید که برای این درس از خواندن کتابهای ترجمهای که فقط بر اساس یک منبع نوشته شدهاند خودداری کنید زیرا ممکن است علیرغم هزینهای که میپردازید،آن چنان که باید و شاید به شما کمک نکنند.
خلاصه: در درس بیومکانیک، مطالعهی مداوم و تکرار و مرور و نگاه چند جانبه به موضوع و مطالعه از منابع مختلف کنکور برای یک عملکرد ایدهآل در این درس ضروری است.
ویژگی خاص این درس این است که ممکن است شما در بار nام مطالعه نیز مطلب جدیدی در این درس متوجه شوید که البته نباید ناامید شوید و تصور کنید که مطالعات قبلی شما ضعیف بوده است؛ بلکه این اتفاق در مطالعهی این درس کاملا طبیعی است.
2) الکتروتراپی:
این درس شامل 20 تست و ضریب 2 در کنکور میباشد.
میتوان گفت سوالات کنکور این درس در کنکور به دو گروه کلی تقسیم میشوند. گروه اول سوالاتی است که مستقیما از متن کتاب طرح میشوند و گروه دوم سوالاتی هستند که ممکن است چندان در متن کتاب مطرح نباشند اما با کمی تجربهی کلینیکی و تفکر باید به آنها پاسخ داد.
البته خیلی از داوطلبان ممکن است در پاسخگویی به گروه دوم سوالات کمی با مشکل مواجه شوند بنابراین خیلی مهم است که داوطلبان حداکثر تعداد پاسخ صحیح را از گروه اول سوالات بدست آورند. میتوان گفت منبع اصلی برای این درس کتاب Explained است که تقریبا تمامی سوالاتی که مستقیما از متن طرح میشوند با توجه به این کتاب قابل پاسخگویی هستند. این کتاب حجم چندان زیادی ندارد بنابراین میتواند بارها و بارها آن را مرور کنید تا خیالتان از بابت آن دسته از سوالاتی که از متن طرح میشوند راحت باشد. برای مطالعه توصیه میکنم از کتاب الکتروتراپی دکتر بختیاری استفاده کنید که دقیقا ترجمهی Explained بوده و از نظر محتوا تفاوتی باهم ندارند و میتواند سرعت شما را در مطالعه بالاتر ببرد.
در این درس حل تستهای کنکور ارشد سالهای گذشته میتواند خیلی به شما کمک کند زیرا گاها تعداد سوالات تکراری این درس که در سالهای گذشته تکرار شدهاند بالاست و در خیلی از موارد نیز ممکن است مثلا در یکی از گزینههای سوالات سالهای گذشته به ایدهای جدید اشاره شده باشد که این ایده ممکن است بهعنوان یک تست جداگانه بعدها در کنکور مطرح شود. حل تستهای کنکورهای دکتری برای این درس لزوما به شما کمک نمیکند، البته در بین سوالات دکتری هستند سوالاتی که حل آنها میتواند به درک شما از موضوع بیشتر کمک کند (معمولا مباحث مرتبط با گرما و سرما و مدالیتههای حرارتی) اما شما باید این سوالات را بشناسید و انتخاب کنید و توصیه نمیکنم که فرضا تمام سوالات الکتروتراپی یک کنکور دکتری را حل کنید.
یک موضوع مهم که تقریبا همیشه سوال بوده است و در کتاب Explained اشارهی چندانی به آن نشده است بحث یونتوفورز و داروهاست که حتما باید درمورد آنها بدانید. (این که دارو چه خاصیتی دارد، در چه مواردی استفاده میشود و برای یونتوفورز آن باید از چه قطبی استفاده کرد.)
مطالبی که تا اینجا درمورد الکتروتراپی گفته شد، مهمترین بخشهایی بودند که شما باید برای مطالعهی این درس در نظر داشته باشید. در انتها، درصورتیکه وقت به شما اجازه داد میتوانید سراغ مطالعهی کتاب Nelson بروید که یکی از منابع کنکور هم هست.
خلاصه: در این درس اهمیت تستهای سالهای گذشته بسیار بالاست و سوالات میتوانند با ایدهی مشابه مطرح شوند (حتی ایدههایی که ممکن است در متن Explained وجود نداشته باشند.) بنابراین مطمئن شوید که روی تک تک سوالات ارشد سالهای اخیر تسلط کامل داشته باشید. متن کتاب Explained را خیلی دقیق و ریز بخوانید و تسلط خیلی زیادی روی آن پیدا کنید تا سوالاتی که از متن و جدولهای این کتاب طرح میشوند را بهراحتی از دست ندهید.
3) ارزشیابی و اندازه گیری:
این درس در کنکور شامل 10 تست و ضریب 1 میباشد.
مهمترین منبع در این درس کتاب Kendall میباشد که میتوان گفت در سالهای اخیر بیش از 80 درصد سوالات این درس از این کتاب بوده است، توصیه میکنم برای این درس تا حد امکان خود کتاب مرجع را مطالعه کنید زیرا متن آن بسیار روان و آسان و کاربردی است. بخش پاسچرهای مختلف میتواند هرسال سوژهی خوبی برای طرح سوال باشد و همینطور تمرینات متناسب برای هر پاسچر، عضلات کوتاه و عضلات ضعیف هر پاسچر.
در ابتدای هر فصل در مورد دامنهی مفاصل آن بخش از بدن که قرار است در طول فصل در مورد آن مطلب بیان شود وجود دارد که توصیه میکنم مروری بر آنها داشته باشید و همینطور توصیه میکنم دامنههای مختلف را بهطور مقایسهای یاد بگیرید مثلا دامنهی اینورژن پا از دامنهی اورژن آن بیشتر است.
در بخشهای ابتدایی بعضی از فصلها مانند فصل اندام فوقانی، مباحثی مربوط به اعصاب وجود دارد که در جداولی بیان شده که کدام اعصاب اجزای حسی، حرکتی یا هر دو را دارند که این جداول میتواند مورد توجه طراح سوال قرار بگیرند. در این کتاب درمورد مباحث ارتوپدی نیز بحث شده است که تابهحال سوالات خاصی در مورد این مباحث در کنکور طرح نشده است اما این دلیل نمیشود که از این مباحث چشمپوشی کنید؛ بلکه باید مطالعهای در مورد این مباحث داشته باشید زیرا میتوانند منبع جدیدی برای طرح سوال برای این درس باشند زیرا تابهحال چندان مورد توجه نبودهاند.
در بخش تست هر عضله، در ابتدا Origin و Insertion عضله ذکر شده است که معمولا نیازی به حفظ کردن جزئی آنها نیست و فقط کافیست در حدی درمورد آنها بدانید که Origin و insertion یک عضله را در تست اشتباه نگیرید زیرا در بعضی از تستها شما حتما باید این موضوع را بدانید وگرنه بین دو گزینهی تست بلاتکلیف خواهید ماند.
در مورد تستهای عضلانی، وضعیت شروع تست بسیار مهم است که بارها و بارها مورد سوال قرار گرفتهاند و همینطور حرکات تقلبی و مطالبی که درمورد آن تست در کادر بیان شدهاند.
اثرات ضعف و کوتاهی عضلات نیز همواره مورد سوال بودهاند و اهمیت زیادی دارند.
یک بخش از این کتاب که در اکثر موارد ممکن است نادیده گرفته شود بخش Glossary کتاب است که در انتهای آن قرار دارد و یک سری از مفاهیم در آن تعریف شده است که سابقهی طرح تستهای معدودی نیز از آن وجود داشته است. بنا بر مطالب گفته شده، امکان طرح سوال از همه بخشهای این کتاب وجود دارد و توصیه میکنم تا حد امکان خود کتاب را ترجمه کنید و بدلیل ضریب پایین آن از جزوات استفاده نکنید زیرا جزوات خلاصه بوده و امکان جدا افتادن مطالب در آنها بسیار زیاد است.
منبع دیگر در زمینه این درس کتاب Daniels است که شما فقط نیاز دارید از هر تست عضله، فقط بخشهای Helpful hints و Substitution را بخوانید. سوالات زیادی طی سالهای گذشته از این بخشها مطرح شده که با توجه به کتاب Kendall قابل پاسخگویی نیستند و شما باید حتما آنها را قبلا خوانده باشید؛خوشبختانه این بخشها حجم خیلی کمی دارند و شما کار سختی در پیش ندارید.
حل تستهای کنکورهای ارشد سالهای گذشته خیلی به شما در این درس کمک خواهد کرد زیرا احتمال تکرار تستها در این درس بالاست. بهعلاوه، حل تستهای کنکور دکتری نیز برای این درس میتواند مفید واقع شود.
4) تمرین درمانی:
این درس در کنکور شامل 30 سوال و ضریب 3 بوده و با توجه به این که اکثریت درصد بالایی در این درس کسب نمیکنند میتواند درس بسیار تاثیرگذاری باشد. این درس جزو دروسی است که منابع زیادی برای آن در کنکور در نظر گرفته شده که این موضوع کار داوطلبان را سخت میکند. برای کسب درصد عالی در این درس لازم نیست حتما تمامی این مباحث را مطالعه کنید و زحمت حفظ شدنش را بکشید زیرا وقت شما در سال کنکور محدود است و باید دروس را به خوبی مدیریت کنید؛ برای این درس کافیست مباحثی را انتخاب کنید و دانش خودتان را در آن مباحث به حداکثر برسانید تا بتوانید سر جلسهی کنکور با انتخاب تستهای مربوط به آن مباحث و پاسخدهی به آنها درصد خوبی را کسب کنید.
اگر این درس را به 3 قسمت تقسیم کنید میتوانید برنامهریزی بهتری برای آن داشته باشید.
بخش اول شامل تستهایی است که معمولا از جلد اول کتاب Kisner طرح میشوند (البته نه همهی فصول آن) و شما میتوانید با مطالعهی فصلهای خاصی از این کتاب تا حد زیادی به این دسته از پس این تستها بر بیایید. برای حل این تستها توصیه میکنم تا حد امکان حتما خود کتاب مرجع را مطالعه کنید زیرا طرح این دسته از تستها هرساله در درس تمرین درمانی قطعی است و شما با مطالعهی مرجع مربوطه بهراحتی میتوانید آنها را پاسخ دهید اما ممکن است در جزوات بهدلیل خلاصه بودن مطلبی از قلم افتاده باشد که باعث شود شما تستی را از دست بدهید.
فصولی که از جلد اول Kisner باید بخوانید: فصل اول، فصل سوم، فصل چهارم، فصل پنجم، فصل ششم، فصل هفتم، فصل هشتم، فصل نهم.
هرسال تعداد قابل توجهی سوال در مورد فصلهای ذکر شده طرح میشود و شما میتوانید با مطالعهی این فصلها درصد خودتان را در این درس به حاشیهی امنی برسانید.
بههرحال اگر توانایی مطالعهی این فصول را از کتاب مرجع نداشتید، بهعنوان جایگزین میتوانید جزوه اصول و تکنیک های تمرین درمانی (جلد اول) را مطالعه کنید.
فصلهایی از جلد دوم هم هستند که گاهی از آنها سوالهایی مطرح شده است اما برخلاف فصلهایی که از جلد اول گفته شد پای ثابت کنکور نبوده اند، بههرحال درصورت علاقه و وجود وقت کافی میتوانید این فصل ها را نیز مطالعه کنید. (فصل 24، فصل25، فصل26)
بخش دوم سوالات مربوط به مباحث PNF هستند.برای این دسته از سوالات توصیه میکنم حتما و حتما فصل 2 و3 کتاب Clinical deision making.patricia E.sullivan را مطالعه کنید زیرا هر سوالی در مورد تکنیک PNF که در کنکور مطرح شود توسط این دو فصل قابل پاسخگویی خواهد بود. الگوهای PNF هم بخش دیگری از مطالب مربوط به PNF هستند که توصیه میکنم برای مطالعهی این الگوها، از جزوهی تمرین درمانی 2 دکتر طالبی استفاده کنید.
بخش سوم شامل سوالاتی درمورد رفلکسهای رشدی و بیماران سکته مغزی میباشد که برای پاسخگویی به این سوالات توصیه میکنم رفلکسهای مختلف را (مانند رفلکسهای Primitive ،Righting و Equilibrium) مطالعه کرده و نقش و هدف هر گروه از آنها را بدانید. بعلاوه، درمورد نقش تکنیکهای انجام شده در بیماران نورولوژی نیز باید مطالبی را بدانید برای مثال Vibration،Heavy compression و Brisk ice نقش تسهیلی در تون عضله دارند اما Light copmpression و Stroking و Neutral warm نقش مهاری دارند.
و همچنین بهتر است که الگوهای سینرژی و اجزای قویتر و ضعیفتر آن را نیز بشناسید.
حل تستهای سالهای گذشتهی ارشد خیلی میتواند کمکننده باشد زیرا شما را با نگرش طراح آشنا میکند و همینطور برخی از سوالات مانند سوالات مربوط به تعادل، رفلکسها، تمرینات تقویتی و PNF طی سالهای اخیر تکرار شدهاند.
5) فیزیوتراپی در بیماریها:
این درس همانند تمرین درمانی دارای ضریب 3 بوده و شامل 30 سوال میباشد. سوالات این درس در زمینههای مختلف از جمله ارتوپدی، روماتیسمی، نورولوژی، جراحی، تنفسی و قلبی طرح میشوند. این درس نیز همانند تمرین درمانی به علت تعدد منابع، یکی از سختیهای داوطلبان میباشد البته اگر همانند تمرین درمانی اگر با دیدگاه انتخابی به این درس نگاه کنید میتوانید درصد خوبی از این درس کسب کنید.
ارتوپدی: برای بخش ارتوپدی بیماریها، توصیه میکنم حتما فصول 3 و 8 را از جلد اول کتاب Kessler بخوانید بهعلاوه، جداولی در کتاب کسلر وجود دارد که میتوانند منبع خوبی برای سوال باشند. برای مثال جداول مربوط به عضلات تونیک، فازیک و جداول مربوط به الگوهای کپسولار مفاصل از جمله جداولی هستند که باید در نظر داشته باشید در فصل 8 در مورد اختلالاتی مانند Upper cross syndrome،prifomris syndrome و... مطالبی وجود دارند که در سالهای اخیر سوالاتی نیز از آنها (هم در تمرین درمانی و هم در بیماریها) در کنکور طرح شده است.
اگر سرعتتان در خواندن تکست بالاست، توصیه میکنم فصول مربوط به اندام فوقانی، تحتانی و ستون فقرات را از این کتاب بخوانید اما اگر همانند اکثریت نمیخواهید این قسمتها را از تکست بخوانید توصیه میکنم کتاب فیزیوتراپی در ضایعات شایع عضلانی اسکلتی (اندام ها) و کتاب فیزیوتراپی در آسیب های عضلانی اسکلتی (ستون فقرات) نوشته شده توسط دکتر امیراحمدی را تهیه کنید البته بدیهی است که نسبت به تکست کامل نبوده و تنها خلاصهای از این مباحث است.
روماتیسمی: برای تستهای مربوط به این بخش توصیه میکنم کتاب فیزیوتراپی در بیماریهای روماتیسمی که توسط دکتر اکبری نوشته شده است را مطالعه کنید (فصول 9 تا 27) البته در هر فصل، قسمت فیزیوتراپی در آن بیماری اهمیت خیلی بیشتری نسبت به سایر قسمتهای فصل دارد و معمولا از قسمتهایی مانند یافتههای آزمایشی بیماری سوالی در کنکور طرح نمیشود.
بهعلاوه، بخش بیماریهای روماتیسمی معمولا سوالات تکرار شوندهی زیادی در طول سالهای اخیر داشته است و بهدلیل وجود منبع کامل و واحد در این زمینه، تستهای این بخش جزو تستهایی است که با مطالعهی فصول گفته شده در بالا میتوانید بهراحتی درصد آن را کسب کنید و نباید آن را از دست بدهید.
نورولوژی: تستهای این بخش معمولا از تنوع خیلی زیادی برخوردارند و تعداد زیادی از داوطلبان تصمیم میگیرند وقتشان را برای این قسمت نگذارند. طبق تجربهی خودم توصیه میکنم برای این بخش هم زمانی متناسب با بخشهای دیگر برای مطالعه اختصاص دهید زیرا اختصاص دادن وقت زیاد برای مطالعهی این بخش میتواند غیرمنطقی باشد چرا که همانطور که گفته شد تنوع در این بخش زیاد بوده و ممکن است شما متناسب با وقتی که برای مطالعه اختصاص دادید نتیجه نگیرید. توصیه میکنم برای بخش نورولوژی از جزوهی دکتر طالبی استفاده کنید.
جراحی: این بخش نیز مانند بخش نورولوژی تنوع سوالی زیادی دارد اما به مراتب تنوعش از نورولوژی کمتر است و تعداد سوالات تکرار شوندهاش هم نسبت به نورولوژی بیشتر است.
برای فیزیوتراپی در جراحی توصیه میکنم جزوهی دکتر قادری را مطالعه کنید.
بخشهایی مثل پیوند پوست در اکثر کنکورها مورد سوال واقع شدهاند که نباید از آنها غافل شوید.
حل تستهای مروبط به نورولوژی و جراحی سالهای قبل خیلی میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
تنفسی: برای سوالات مربوط به بخش تنفسی توصیه میکنم فصل 14 کتاب Tidy’s physiotherapy را مطالعه کنید؛ در این فصل معمولا سوالات فقط از بخش physiotherapy management طرح میشوند و سوالی از سایر بخشهای فصل طرح نمیشود. بهعلاوه، میتوانید فصل 12 کتاب Physical rehabilitation.susan AB.O’sullivan را نیز مطالعه کنید، طی سالهای اخیر معدود سوالاتی نیز از این بخش طرح شده است اما اکثر سوالات تنفسی از کتاب Tidy’s بوده است.
قلبی: برای این بخش میتوانید فصل 15 Tidy’s physiotherapy را مطالعه کنید و حل تستهای کنکورهای قبل (بانک جامع سوالات چهارگزینه ای فیزیوتراپی
) هم بسیار کمککننده خواهد بود.
6) ارتز پروتز:
این درس شامل 10 تست و ضریب 1 در کنکور میباشد.
تقریبا تمامی داوطلبان برای این درس مطالعهای نمیکنند و میانگین درصد این درس در کنکور خیلی پایین است؛ اما بههرحال داوطلبانی که قصد دارند جزو رتبههای برتر شوند میتوانند از این امتیاز استفاده کنند و درصد خوبی را در این درس کسب کنند.
برای این درس تمامی تستهای ارتز پروتز کنکورهای سالهای گذشته را بررسی کنید و اگر درصد بالاتر میخواهید میتواند از جزوهی ارتز و پروتز دکتر طالبی استفاده کنید.
7) زبان نگلیسی:
این درس در کنکور شامل 40 تست و ضریب 3 میباشد.
معمولا چهار Reading در درس زبان مطرح میشود که بخش مهمی از سوالات را تشکیل میدهد بنابراین حتما باید مهارت خود را برای اینگونه سوالات بالا ببرید.
بهترین روش برای بالا بردن مهارتتان در این درس، حل تستهای کنکورهای سالهای قبل تمامی رشتهها میباشد.کتابی که در این زمینه حتما توصیه میکنم کتاب IQB است که تمامی سوالات زبان مربوط به کنکورهای ارشد رشتههای علوم پزشکی سالهای گذشته را دارد و منبع بسیار کاملی برای زبان کنکور میباشد.
در پاسخنامهی هر آزمون تمامی لغات مهم موجود در سوالات و گزینهها ترجمه شدهاند که بسیاری از این لغات در سوالات زبان کنکورهای مختلف تکرار میشوند. بهدلیل فرار بودن لغات زبان، مرور منظم لغات یادگرفته شده در این درس خیلی خیلی مهم است که نباید به آن بیتوجه باشید.اگر تمامی کنکورهای موجود در کتاب IQB را حل کرده و تحلیل کنید، بهراحتی میتوانید درصدی حدود 70 را در این درس کسب کنید.
یک کتاب عالی دیگر در این زمینه کتاب دکتر لزگی میباشد. سطح این کتاب نسبت به IQB بالاتر بوده و به افرادی پیشنهاد میشود که به طور کلی سطح زبان نسبتا بالایی دارند و هدف آنها کسب درصدهایی مانند 90 درصد در کنکور میباشد.
نظر خود را بنویسید